Ce este depresia? Tratamentul depresiei

depresiaCe este depresia?

 Depresia este o afecţiune medicală serioasă, care poate influenţa în mod negativ starea, gândirea şi comportamentul. Depresia se manifestă prin diverse simptome, dar cel mai des întâlnite sunt un sentiment profund de tristeţe şi pierderea marcantă a interesului faţă de orice fel de activităţi. Alte simptome pot include: modificări ale poftei de mâncare, ce duc la pierdere sau creştere în greutate, insomnie sau somn prelungit, pierderea energiei şi oboseală marcată, anxietate sau iritabilitate, un sentiment de lipsă de valoare şi vinovăţie neadecvate, dificultate în gândire, concentrare, reducerea capacităţii de a lua decizii, gânduri de moarte sau suicid şi tentative de a le duce la îndeplinire. Depresia este o afecţiune des întâlnită. Aproximativ unul din zece adulţi sunt afectaţi, anual, de depresie – aproape de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Depresia poate să apară oricând, dar, de cele mai multe ori, se face simţită, pentru prima dată, între sfârşitul adolescenţei şi vârsta de 25 de ani. Depresia este, de asemenea, frecventă în rândul persoanelor înaintate în vârstă. Din fericire, depresia este o afecţiune care poate fi tratată.

Diferenta dintre depresie si tristete

   Decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă sau încheierea unei relaţii reprezintă experienţe dureroase pentru oricine. Este normal să existe trăiri de tristeţe şi durere ca răspuns la asemenea evenimente stresante. Persoanele care trec prin asemenea situaţii dificile se pot descrie, de cele mai multe ori, ca fiind „depresive”. Cu toate acestea, tristeţea şi depresia nu sunt similare. În timp ce sentimentele de tristeţe se diminuează în timp, depresia se poate menţine luni sau chiar ani. Pacienţii care au trecut printr-o depresie subliniază diferenţe marcante între tristeţea normală şi greutatea disfuncţională a depresiei clinice.

Tratamentul depresiei

   Doar sportul, schimbările în dietă şi vacanţele nu sunt de ajuns pentru multe persoane pentru a controla depresia pe termen lung. Cu toate acestea, depresia este una dintre cele mai tratabile afecţiuni mentale: între 80% şi 90% dintre persoanele care suferă de depresie răspund bine la tratament şi aproape toţi pacienţii simt o îmbunătăţire a simptomelor. Înainte de a se recomanda un tratament specific, este nevoie de evaluarea diagnostică a unui specialist, printr-un interviu şi, uneori, prin intermediul unui examen fizic. Scopul acestei evaluări este acela de a dezvălui anumite simptome, istoria medicală şi personală, contextul cultural şi factorii de mediu, pentru a ajunge la un diagnostic corect şi pentru a determina tratamentul optim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *