Ce inseamna o relatie sanatoasa? Relatia de cuplu

relatia-de-cupluOamenii au nevoie de intimitate, de a iubi şi de a fi iubiţi. În ciuda acestor nevoi fundamental umane, puţini dintre noi ştiu să ofere şi să primească dragoste, din cauza faptului că nu avem conştiinţa unei relaţii sănătoase. Iată câteva idei practice pe care merită să le reţinem, dacă ne dorim o viaţă personală împlinită:
Primul amănunt esenţial de care ar trebui să ţinem seamă este modul în care ne alegem partenerii. Suntem atraşi de oameni din diverse motive: persoana în cauză ne aduce aminte de cineva din trecutul nostru sau ne face cadouri şi ne simţim importanţi, etc. Dar la fel de importante sunt caracterul său, personalitatea sa, valorile sale, congruenţa între ceea ce spune şi ceea ce face şi relaţiile sale cu oamenii. Oamenii au opinii diferite şi adesea contradictorii cu privire la ceea ce înseamnă o relaţie. Încercaţi să aflaţi împreună cu partenerul dumneavoastră potenţial ce gândeşte cu privire la relaţii; nu-i aşa că nu vă doriţi un partener care să nu vă împărtăşească opinia cu privire la relaţii?
Nu confundaţi sexul cu dragostea; în particular, la debutul unei relaţii, atracţia şi plăcerea sexuală sunt considerate drept iubire.
Comunicaţi-i partenerului nevoile şi aşteptările dumneavoastră de la relaţia de cuplu. Pentru că le este teamă să spună ceea ce vor, oamenii preferă, adesea, să disimuleze; rezultatul este decepţia provocată de faptul că partenerul nu le satisface trebuinţele (pe care, de altfel, nu le cunoaşte). Ne putem apropia de ceilalţi doar dacă suntem oneşti cu noi înşine şi cu ei, fără a le pretinde să ne citească gândurile. Imaginaţi-vă relatia de cuplu ca pe o echipă formată din două persoane care posedă două perspective diferite.  Diferenţele administrate corect produc valoare: echipa este cheia reuşitei unei relaţii. Nu dezacordurile distrug o relaţie, ci lipsa de comunicare asupra dezacordurilor. Dacă vă deranjează ceea ce partenerul dumneavoastră spune sau face, întrebaţi-l, cu blândeţe şi fermitate, ce-l determină să se comporte astfel. Discutaţi şi exploraţi, fără a construi de unul singur ipoteze.
Rezolvaţi problemele atunci când apar, pentru a nu da naştere la resentimente. Înţelepciunea populară ne învaţă să “batem fierul cât e cald”. Ceea ce nu funcţionează în relaţie poate răni sentimentele celuilalt, iar partenerii încep să se apere unul împotriva celuilalt, riscând să devină, în final, nişte străini sau chiar duşmani. Apare aşa-numitul „sindrom balansoar”.
Învăţaţi să negociaţi. Relaţiile moderne nu mai sunt determinate în funcţie de rolurile atribuite de cultură (societate). Cuplurile îşi creează propriile reguli, astfel încât fiecare acţiune în parte necesită negociere. Această negociere dă rezultate mai bune atunci când există bunăvoinţă. Pentru că nevoile oamenilor sunt fluide şi evoluează pe măsura trecerii timpului, şi pentru că viaţa se schimbă, de asemenea, relaţiile reuşite sunt negociate cu regularitate.
Ascultaţi cu atenţie preocupările şi plângerile partenerului dumneavoastră, fără a-l judeca. De cele mai multe ori, nu avem nevoie decât de a ne fi ascultate păsurile. Este o uşă deschisă spre încredere, iar empatia este esenţială pentru a înţelege perspectiva celuilalt. Apropierea nu se produce de la sine, ci este necesar un efort constant pentru a o câştiga şi pentru a o menţine. În lipsa ei, oamenii se îndepărtează şi devin deschişi la aventură. O relaţie bună este un proces lung, ce necesită o atenţie constantă.
O relaţie reprezintă un acord de a petrece viitorul împreună, motiv pentru care este necesar să verificaţi dacă intenţionaţi să păşiţi pe aceeaşi cale. Sexul este bun, iar discuţiile, purtate seara, în pat, sunt, de asemenea, dezirabile. A avea relaţii sexuale este un lucru simplu, intimitatea este, însă, mai dificil de obţinut. Ea presupune onestitate, deschidere, revelare de sine, împărtăşirea temerilor, a tristeţii, a neliniştii, dar şi a speranţelor şi a visurilor.
Nu vă culcaţi în grabă, încercaţi un pic de tandreţe. Prezentaţi scuze partenerului! Nu contează cine comite o greşeală, a greşi e omeneşte; a repara, însă, eroarea este crucial pentru a avea o relaţie bună, iar dorinţa de a face ceva în acest sens este importantă.
Dependenţa este bună doar până la un punct, dar o dependenţă totală de partenerul dumneavoastră, pentru toate nevoile pe care le aveţi, reprezintă o invitaţie la nefericire pentru amândoi. Noi toţi suntem dependenţi, într-o anumită măsură, de prieteni, de mentorul nostru, de membrii familiei, iar bărbaţii au aceleaşi nevoi de dependenţă ca şi femeile.
Respectul de sine este fundamental, într-o relaţie sănătoasă. Este mult mai uşor ca un altul să vă iubească, atunci când vă iubiţi pe voi înşivă. Cu cât avem mai multe roluri, cu atât avem mai multe surse pentru a ne spori stima de sine. Şi munca (profesia) este una dintre aceste surse. Împărtăşiţi interesele şi preocupările pe care le aveţi cu partenerul de cuplu şi implicaţi-l pentru a menţine şi a îmbogăţi relaţia. Este nerealist să aşteptaţi ca nevoile dumneavoastră să fie satisfăcute de altcineva.
Cooperaţi şi împărţiţi responsabilităţile. Relaţiile funcţionează atunci când primim şi oferim. Păstraţi-vă energia şi aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră.
Acceptaţi faptul că toate relaţiile au suişuri şi coborâşuri; nicio legătură nu funcţionează, în permanenţă, aşa cum ne-am dori, dar trudind împreună, în momentele dificile, puteţi face legătura şi mai puternică. Putem, de asemenea, învăţa din relaţiile de cuplu care nu au funcţionat, dacă le analizăm ca pe o reflexie a credinţelor despre noi înşine. A renunţa pur şi simplu la o relaţie disfuncţională, fără a face o analiză temeinică a greşelilor comise de ambele părţi, nu este o soluţie. Riscăm să repetăm acelaşi scenariu în relaţia viitoare. Utilizaţi experienţa ca pe o oglindă, pentru a putea înţelege ce parte din voi a creat relaţia. Schimbaţi-vă voi înşivă, înainte de a schimba relaţia.
Dragostea nu este ceva absolut, este un sentiment care creşte sau se diminuează în funcţie de modul în care partenerii se tratează reciproc. Dacă învăţăm maniere noi de a interacţiona, acest sentiment sublim poate deveni mai puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *