Gelozia

gelosGelozia este un amestec de sentimente (frică, furie) care cauzează multă suferinţă şi stres, cu un potenţial distructiv ridicat. Gelozia este o reacţie la percepţia unei ameninţări, reale sau imaginare, vizavi de o relaţie sau de propria valoare. Este gelozia patologică sau nu? Da şi nu. Ea se situează cumva în zona gri dintre normalitate şi anormalitate, de aceea este important să facem diferenţa între gelozia normală şi cea iluzorie. Gelozia normală are la bază o ameninţare reală pentru relaţie, în timp ce gelozia iluzorie persistă în ciuda absenţei unor ameninţări reale sau potenţiale. Înţelegând care sunt sentimentele compatiblile cu situaţia dată şi examinând motivele geloziei, putem răspunde prin schimbarea comportamentului. Cei mai mulţi oameni au conflicte nerezolvate încă din copilărie. Ei resimt aceste conflicte ca pe nişte vulnerabilităţi, ca pe o lipsă de siguranţă, frică, lipsă de încredere. Când iubim, iar dragostea ne este împărtăşită de partener, aceste vulnerabilităţi şi temeri par să dispară. Suntem iubiţi chiar dacă nu suntem perfecţi. Ne simţim în siguranţă. Dar atunci când iubirea ne este ameninţată, teama şi insecuritatea, despre care credeam că au dispărut, revin în forţă. Dacă această persoană, pe care am iubit-o, am adorat-o chiar, şi despre care am crezut că ne iubeşte în ciuda defectelor noastre, doreşte să ne părăsească pentru un altul, atunci nu mai există nicio speranţă pentru noi. Nu ştim ce din noi îl făcea pe celălalt să ne iubească. Cu cât iubirea a fost mai mare, cu atât pierderea ei este mai dureroasă. Totuşi, gelozia nu trebuie să devină un monstru care distruge oameni şi relaţii. Considerând gelozia ca pe o umbră a iubirii, cuplurile au posibilitatea de a căuta răspunsuri la două întrebări:

1. Care este esenţa iubirii lor? Ce i-a atras la început şi care este lucrul cel mai important pe care l-a obţinut fiecare din această relaţie ?

2. Care este umbra ce apare atunci când dragostea este ameninţată? Care este ameninţarea sau pierderea la care persoana geloasă răspunde?

Pe măsură ce identificăm esenţa geloziei, descoperim aşteptări nejustificate, proiecţiile, invidia, pierderea stimei de sine, lipsa încrederii în sine şi în celălalt, teama şi insecuritatea infantile. Acestea nu sunt deloc descoperiri plăcute. În realitate, ele pot fi atât de neplăcute încât să fim tentaţi să le evităm, să le negăm. Modul cel mai eficient prin care putem soluţiona gelozia îl reprezintă o analiză deschisă şi onestă a problemelor. Un astfel de examen ar putea ajuta persoana în cauză să scape de ameninţarea pe care o percepe. Ar putea, de asemenea, să amelioreze şi să aprofundeze relaţia dintre cei doi. Cea mai comună întrebare pe care oamenii o pun este: poate fi depăşită gelozia? Da, însă cu mult efort. Ca toate celelalte experienţe emoţionale dificile, gelozia, tratată corect, se poate dovedi a fi un impuls pentru dezvoltare personală. Ea poate constitui o primă etapă pe drumul extinderii conştiinţei de sine şi înţelegerii, atât a partenerului, cât şi a relaţiei. Într-un acces de gelozie, trebuie să determinaţi mai întâi în ce constă aceasta. Teama de a pierde persoana iubită? Sentimente de umilire şi de trădare? Sentimentul unui abandon emoţional? Sau altceva? Care este cel mai penibil gând asociat geloziei? Soţul/soţia dumneavoastră are o idilă cu o altă persoană şi vă simţiţi exclus/exclusă? Vă simţiţi umilit că partenerul a flirtat toată noaptea cu o persoană de sex opus, lucru de care toată lumea prezentă la petrecere şi-a dat seama? Odată ce aţi descoperit cauza geloziei, aveţi nevoie să înţelegeţi de ce răspundeţi într-un asemenea mod. Este rezultatul sensibilităţii dumneavoastră la o astfel de situaţie sau rezultatul unei ameninţări reale la adresa relaţiei dumneavoastră? Abia după ce aţi clarificat aceste lucruri, puteţi trece la a căuta opţiunile prin care să faceţi faţă situaţiei. Este posibil ca, în ciuda aparenţelor, gelozia să joace un rol important în cadrul relaţiei, o funcţie pe care nu vrem să o recunoaştem. În acest caz, există mai puţine şanse de a rezolva situaţia singuri şi avem nevoie de ajutorul unui profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *